Основните термини в ЙОГА – Част 1

Основните термини в ЙОГА – Част 1

Представяме ви част от основните термини в ЙОГА:

АСАНА

Асана е специфична поза на тялото, която отваря енергийните канали и психо-енергийните центрове (чакри). Асаните развиват стабилност на тялото и ума и довеждат до състояние на жизненост и здраве чрез разтягане частите на тялото, масажиране и стимулиране на енергийните центрове и вътрешните органи.

МУДРА

Психоенергийни жестове или специално положение, направено с ръце, очи или цялото тяло, което канализира праната, като не и позволява да се разпилява и я насочва към различните енергийни центрове (чакри), създавайки определена настройка на съзнанието. Някои мудри се правят самостоятелно, други в комбинация с асани и праняма.

ХАТХА ЙОГА

Хáтха йога или още на български често наричана Хáта йога създадена през XV век от мъдреца Йоги Сватмарама. Този вид Йога се фокусира върху пречистване на тялото като средство, водещо до пречистване на съзнанието. Тя е катализатора, пробуждащ двете енергии, ръководещи живота. Това включва система за индивидуална здравна профилактика и комплексно самоусъвършенстване на личността.

САТЯНАНДА ЙОГА

Сатянанда йога е система, разработена от Свами Сатянанда Сарасвати и неговите последователи, която включва древни традиционни практики, адаптирани за съвременния начин на живот: асани (физически пози), които балансират тялото и ума; и пранаяма (дихателни практики), които въздействат на енергийното тяло, и медитация за успокояване и разбиране на ума. Включва Хатха йога, Раджа йога, Карма йога и Гяна йога, Мантра йога и Бхакти йога.

ПРАНАЯМА

Йога изкуството на дишането се нарича Пранаяма.

Прана е жизнената енергия, необходима на нашите физически и фини слоеве, без които тялото ще загине. . Съществуват няколко вида дихателни практики – балансиращи, енергетизиращи, загряващи, успокояващи и охлаждащи. Практикуването на пранаяма повишава капацитета на дишане, подобрява жизнените функции на целия организъм и води до балансиране на нервната система и подобряване работата на мозъка.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *